LitERAcka era dostępności [Książki kucharskie] /artykuł XIV

  • 23 kwietnia 2020, 11:00
  • Alicja Dymitruk
LitERAcka era dostępności [Książki kucharskie] /artykuł XIV
Jeżeli jesteście ciekawi jakie polskie książki kucharskie królowały na przestrzeni wieków, zapraszamy serdecznie do lektury artykułu. W tekście znajdziecie odnośniki do literatury kulinarnej z XVIII i XIX wieku.

„Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” jest uznana za pierwszą książkę kucharską w Polsce. Napisał ją Stanisław Czerniecki, kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego.  Powstanie książki datowane jest na lata 1670 – 1677.  Wydana została w 1682 roku. Książka jest nie tylko zbiorem 333 przepisów. Czerniecki ujął w niej również swoje refleksje m.in. na temat produktów i sprzętów kuchennych, dekoracji stołu.

Kolejną wydaną książką kucharską jest „Kucharz doskonały” Wojciecha Wielądki, wydana w 1783r. przez warszawskiego drukarza  Michała Grölla. Książka to tłumaczenie  francuskiej  La cuisinière bourgeoise z 1746 roku.

https://polona.pl/item/kucharz-doskonaly-pozyteczny-dla-zatrudniajacych-sie-gospodarstwem,MTE5MDExNQ/

W wieku XIX pojawiły się m.in.:

„Nowa kuchnia warszawska”, 1838r.
https://polona.pl/item/nowa-kuchnia-warszawska-czyli-wyklad-smacznego-i-oszczednego-przyrzadzania-potraw-oraz,NTg4NDcz/3/#info:metadata

 „Rządna gospodyni”, 1838r., Karoliny Eleonory Gerbitz
  https://polona.pl/item/rzadna-gospodyni-we-wzgledzie-kuchni-i-spizarni-dzielo-dla-poczatkuiacych-gospodyn-i,NTk2MTAz/4/#info:metadata

 „Co dzisiay gotować”, 1822r., Jana Juliana Szczepańskiego
https://polona.pl/item/co-dzisiay-gotowac-czyli-sposob-sporzadzenia-smakowitych-potraw-z-miesiwa-ryb-iarzyny-i,MjUwOTg4MjQ/2/#info:metadata

„Kucharz dobrze usposobiony”,t.I, 1830r., Jana Szyttlera
https://polona.pl/item/kucharz-dobrze-usposobiony-t-1,OTI4OTM0NDI/0/#info:metadata

„365 obiadów za 5 zł”, 1863r., Lucyny Ćwierczakiewiczowej
https://polona.pl/item/365-obiadow-za-piec-zlotych,MzU1MzE4Nw/3/#info:metadata

„Jedyne, praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast”, 1879r., Lucyny Ćwierczakiewiczowej
https://polona.pl/item/jedyne-praktyczne-przepisy-wszelkich-zapasow-spizarnianych-oraz-pieczenia-ciast,MzU1MjQyMg/1/#info:metadata

Więcej informacji na temat książek kucharskich znajdziecie w artykule „Zabytki polskiej literatury kulinarnej” Magdaleny Kasprzyk-Chevriaux:
https://culture.pl/pl/artykul/zabytki-polskiej-literatury-kulinarnej

Inne książki kucharskie dostępne również pod linkiem:

https://polona.pl/search/?query=ksi%C4%85%C5%BCka_kucharska&filters=public:1

Materiały źródłowe: Biblioteka Cyfrowa POLONA.

Alicja Dymitruk

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe