Zdrowa micha [Koktajl z botwinką] /odcinek 37.

  • 20 maja 2020, 04:00
  • Iwona Krystecka
Zdrowa micha [Koktajl z botwinką] /odcinek 37.
Sezon na botwinkę w pełni i praktycznie na każdym straganie widzimy pęczki tego zdrowego smakołyku.  Buraki, zarówno zjadane w postaci pieczonych bulw, ale również w postaci wyciśniętego soku, mają właściwość rozszerzania naczyń krwionośnych, obniżania ciśnienia dzięki działaniu azotanów i ich wpływu na tętnice. Pokochają je również sportowcy, ponieważ azotany zawarte w burakach zwiększają wydolność organizmu! Już pisałam o tym, że buraki to zdrowy i legalny doping.

Koktajl z botwinką

SKŁADNIKI (na ok. 2-3 porcje):

Botwina – 1 pęczek
Buraki – 2-3 opcjonalnie
Jarmuż – 3-4 garście
Sok z jednej cytryny
Woda do uzupełnienia
Dla potrzebujących słodyczy – klika suszonych daktyli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Wszystkie składniki porządnie umyj, obierz korzenie i bulwy buraka. Botwinkę posiekaj na mniejsze kawałki, aby zmieściła się w blenderze.
2. Składniki przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładki koktajl dodając wody, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
3. Koktajl można przesączyć przez cienkie sito, w celu pozbycia się błonnika i uzyskaniu czystego soku. Jednak jeśli nie cierpisz z powodu nadmiaru błonnika w swojej diecie, wypijaj w całości.

WARTOŚCI ODŻYWCZE (całości czyli 2-3 porcje):

Energia: 672 kcal
Węglowodany: 27,3 g
Tłuszcz: 0,9 g
Białko: 7 g

Iwona Krystecka

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe