Koktajl z botwinką
SKŁADNIKI (na ok. 2-3 porcje):
Botwina – 1 pęczek
Buraki – 2-3 opcjonalnie
Jarmuż – 3-4 garście
Sok z jednej cytryny
Woda do uzupełnienia
Dla potrzebujących słodyczy – klika suszonych daktyli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wszystkie składniki porządnie umyj, obierz korzenie i bulwy buraka. Botwinkę posiekaj na mniejsze kawałki, aby zmieściła się w blenderze.
2. Składniki przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładki koktajl dodając wody, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
3. Koktajl można przesączyć przez cienkie sito, w celu pozbycia się błonnika i uzyskaniu czystego soku. Jednak jeśli nie cierpisz z powodu nadmiaru błonnika w swojej diecie, wypijaj w całości.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (całości czyli 2-3 porcje):
Energia: 672 kcal
Węglowodany: 27,3 g
Tłuszcz: 0,9 g
Białko: 7 g
Komentarze