Zdrowa micha [KOTLETY Z CUKINII] /odcinek 39.

  • 27 maja 2020, 06:00
  • Iwona Krystecka
Zdrowa micha [KOTLETY Z CUKINII] /odcinek 39.
Dzisiaj przepis na zdrowszą wersję burgerów. Cukinia to bardzo wdzięczne w obróbce warzywo. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, placki, kotlety i piec ciasta.

Cukinię uprawiali już przed 7 tysiącami lat rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej. Warzywo prawdopodobnie poszłoby w zapomnienie, gdyby nie Krzysztof Kolumb, który podczas swoich wiekopomnych podróży przywiózł nasionka do Europy. Cukinia od razu zyskała szerokie grono miłośników we Włoszech, zwłaszcza w okolicach Mediolanu, gdzie w XIX wieku zaczęto ją hodować masowo i włączać do lokalnych przepisów. To właśnie z Włoch przywędrowała do Polski i stąd jej nazwa zbliżona do włoskiego „zucchina”. To warzywo niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo zdrowe.  Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Poza niewielką ilością białka w cukinii znajduje się pokaźna ilość węglowodanów, błonnika spożywczego – aż 4 g na 100 g. Tłuszczu jest zaledwie 1,5% w całościowej masie, ale są to głównie zdrowe kwasy nienasycone omega 3! Kotlety z cukinii można jeść zarówno w  formie burgerów w bułce, jak z ziemniakami czy ryżem. Lub po prostu z surówką - będzie jeszcze zdrowiej. Spokojnie można je zamrozić i mieć w zapasie na szybki obiad.

KOTLETY Z CUKINII

SKŁADNIKI (na około 10–12 kotletów):

2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach i odciśniętej z wody (ok. 700g cukinii)
1 czubata szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
½–¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
½ szklanki pestek słonecznika
½ szklanki górskich płatków owsianych
3 ząbki czosnku
½–1 średnia cebula
1 łyżeczka mielonego kuminu
1–2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
2–3 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól, pieprz

Iwona Krystecka

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe