Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić…[Peremyachi] /odcinek 13.

  • 28 czerwca 2020, 09:00
  • Agnieszka Knapik-Bilska
Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić…[Peremyachi] /odcinek 13.
Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić Peremyachi - pulchne klapy tatarskie z mięsem.

Peremyachi to pyszne pierogi  ( bułeczki )  tatarskie z nadzieniem. Mogą być z mięsnym, warzywnym, grzybowym, mieszanym farszem,  jak i na słodko. Przygotowuje się je bardzo szybko na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Te drożdżowe pierożki są wyjątkowo pulchne, soczyste w środku, świetnie smakują z keczupem na ciepło. Znakomite są także jako zimna przekąska.

Gorąco polecam!

2,5 szklanki mąki
1 jajko
140 mil maślanki
0,5 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonego czosnku
4 łyżki oleju
20 g drożdży

Nadzienie:

mięso  np.0,5 kg łopatki
1 papryka
1 cebula
Przyprawy
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do maślanki dodajemy drożdże, cukier i zostawiamy na 15 minut.

Następnie dodajemy przyprawy, sól i partiami wsypujemy mąkę. Gdy jest już niewidoczna, polewamy olejem, przerabiamy dwa razy łyżką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Ja użyłam gotowego mięsa ze słoika, to bardzo skróciło czas pracy. Warzywa kroimy w kostkę i smażymy razem z mięsem do miękkości. Doprawiamy do smaku.

Blat, ręce smarujemy olejem Dzielimy na kulki wielkości piłeczki pingpongowej, rozklepujemy, rozciągamy. Zdjęcie 1

Na środku każdego placuszka nakładamy porcję nadzienia i zlepiamy brzeg zostawiając na środku dziurę. m, wyjmujemy ciasto, chwilę przerabiamy. Zdjęcie2

Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju, układamy drożdżówki dziurą do spodu, przykrywamy i wolno podsmażamy na złoty kolor z obu stron. W sumie około 10 minut, po zdjęciu z patelni, przykrywamy ściereczką aby chwilę odpoczęły.

Trzeba pamiętać aby zaczynać od strony zlepienia, w ten sposób ciasto się zasklepi, jeśli zaczniemy od drugiej strony rozwinie się i zrobi się kapeć.

Źródło: https://dietamojapasja.blogspot.com/

Agnieszka Knapik-Bilska

Zdjęcia (3)

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe