Zdrowa micha [Szparagi] /odcinek 54.

  • 17 lipca 2020, 09:00
  • Iwona Krystecka
Zdrowa micha [Szparagi] /odcinek 54.
Wciąż jeszcze można znaleźć je na straganach. To smaczne, lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo jest idealnym produktem dla osób zabieganych.

Gotują się ok 5 minut i doskonale łączą praktycznie ze wszystkim, co możemy znaleźć w kuchni. Zrobisz z nimi i zupę i kanapki. Śpieszmy się wcinać szparagi, bo tak szybko odchodzą ;-)

SKŁADNIKI:

1 pęczek zielonych szparagów
4 łyżki tahiny
3 – 6 łyżek wody
1 1/2 łyżki soku z cytryny
1/8 łyżeczki syropu z agawy lub innego ulubionego słodzika, opcjonalnie
spora szczypta soli
spora szczypta kuminu
oraz do podania: świeża kolendra i pokruszone pistacje lub migdały

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do dużej patelni lub rondla wlać wodę, dodać sól i postawić na największym palniku aby szybko doprowadzić do wrzenia. W tym czasie szparagom odciąć zdrewniałe końcówki i przygotować sos.
2. Do kubeczka blendera lub do miseczki dodać wszystkie składniki sosu i zblendować lub wymieszać widelcem. Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soli lub soku z cytryny, a jeśli sos jest za gęsty dodać więcej wody.
3. Do gotującej się wody wrzucić szparagi i gotować 2 – 4 minuty. Na dnie półmiska lub talerza rozsmarować 2/3 sosu tahini. Posiekać kolendrę oraz pistacje lub migdały. Gotowe szparagi szybko odcedzić, położyć na przygotowanym talerzu, oblać resztą sosu tahini i posypać dodatkami. Jeśli nie masz kolendry, spokojnie możesz użyć natki pietruszki, a nawet listków mięty – też będą super pasowały.

Energia: 352 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 20 g

Iwona Krystecka

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe