Zdrowa micha [Sałatka z bobem i cukinią] /odcinek 55.

  • 22 lipca 2020, 09:00
  • Iwona Krystecka
Zdrowa micha [Sałatka z bobem i cukinią] /odcinek 55.
Bób znany jest ludzkości od ponad 5000 lat. Nasiona bobu znane są z wyjątkowych właściwości odżywczych, dlatego warto w pełni wykorzystać krótki niestety sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej.

Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży. 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę. Imponująca zawartość błonnika ma również działanie prewencyjne w stosunku do raka jelita grubego i odgrywa znaczącą rolę przy utrzymywaniu w ryzach poziomu złego cholesterolu we krwi. Przeciwcholesterolowe działanie mają również obecne w bobie izoflawonoidy i sterole roślinne, które w warunkach laboratoryjnych dają wspaniałe rezultaty w zwalczaniu komórek raka piersi. Niezwykle bogaty w mangan, zapobiega artretyzmowi i pomaga wzmacniać strukturę kostną, chroniąc ją zarazem przed wypłukiwaniem wapnia. Niebagatelne ilości cynku i magnezu również wspierają gęstość i twardość kości, czyniąc z bobu hit w menu kobiet dojrzałych, zagrożonych w naturalny sposób osteoporozą. 

Sałatka z bobem i cukinią

SKŁADNIKI:

500 g bobu
140 g pomidorków koktailowych
1 średnia cukinia
8 suszonych pomidorów z zalewy
2 drobno posiekane ząbki czosnku
olej
sok z cytryny (do skropienia)
kilka liści świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Bób umyj pod bieżącą wodą, wrzuć do wrzątku i gotuj przez około 3 do 5 minut. Sprawdź podczas gotowania, czy bób jest już miękki. Powinien być lekko chrupiący.
Ugotowany bób odcedź i opłucz zimną wodą. Obierz ziarna z łupin.
2. Cukinie pokrój na plastry grubości około 10-12 mm, a następnie pokrój je w słupki.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cukinię. Podsmaż ją chwilę z obu stron.
Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na połówki. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
3.Gdy cukinia zacznie mięknąć i nabierać złotego koloru (ma być lekko chrupiąca - nie rozgotowana!) dodaj obrany bób, połówki pomidorków koktajlowych, czosnek oraz kawałki suszonych pomidorów.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Delikatnie wszystko wymieszaj i chwilę jeszcze podgrzewaj.
5. Podawaj na ciepło posypaną pokrojonymi listkami bazylii.
 
Energia: 423 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 73 g

Iwona Krystecka

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe