Kreatywny Senior [Właściwości jarmużu] Artykuł 39.

  • 10 września 2020, 11:00
  • Alicja Dymitruk
Kreatywny Senior [Właściwości jarmużu] Artykuł 39.
Jarmuż jest rośliną dwuletnią o wyrazistym, pikantnym smaku z nutą goryczy. Posiada wiele właściwości leczniczych. Liście jarmużu są najczęściej w odcieniach zieleni i fioletu. Jarmuż jest bogatym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów.

Właściwości jarmużu:

pomaga w osteoporozie (zawiera duże ilości wapnia – znacznie więcej niż mleko)
wspiera ciśnienie tętnicze krwi dzięki zawartości wapnia i potasu
zwalcza wolne rodniki dzięki zawartości witaminy C.
hamuje rozwój miażdżycy
łagodzi obfite menstruacje i reguluje krzepnięcie krwi – dzięki zawartości witaminy K
działa przeciwnowotworowo dzięki zawartości karetonoidów – przeciwutleniaczy, które zapobiegają występowaniu takich nowotworów, jak rak krtani, przełyku czy jamy ustnej
chroni przed rakiem piersi, dzięki zawartości indoli.
5 ciekawostek na temat jarmużu:
1 kubek jarmużu to 200 proc. zapotrzebowania dziennego w witaminę A, ok. 130 proc. w witaminę C oraz ponad 600 proc. w witaminę K
1 kubek jarmużu to zaledwie 33 kalorie
jarmuż to dobry sposób na ograniczanie podjadania – syci na długi czas, dzięki czemu polecany jest w wielu dietach redukcyjnych.
roślina jest doskonałym źródłem żelaza, magnezu, kwasu foliowego, wapnia i potasu.
jarmuż wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
 

*informacje pochodzą ze strony https://twojogrodek.pl/

Alicja Dymitruk

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe