Zdrowa micha [PASTA Z TOFU I KASZY GRYCZANEJ] /odcinek 72.

  • 18 września 2020, 09:00
  • Iwona Krystecka
Zdrowa micha [PASTA Z TOFU I KASZY GRYCZANEJ] /odcinek 72.
Zostając w temacie smarowideł do chleba… nie raz już pisałam o tym jak wartościowa jest kasza gryczana, szczególnie ta niepalona.

Wiem, ze niektórym trochę przeszkadza jej specyficzny smak. Pasta z kaszy i wędzonego tofu to doskonały sposób by przemycić ją do diety osób, które nie do końca przepadają za jej smakiem, ale chcą ją do swojej diety włączyć. Tofu natomiast jest bardzo dobrym źródłem białka, o prawie pełnym aminogramie,  oraz roślinnych tłuszczów nienasyconych i szeregu witamin i składników mineralnych. Jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu. Co ważne jest produktem niskokalorycznym, ale zapewniającym dużą sytość.

PASTA Z TOFU I KASZY GRYCZANEJ

SKŁADNIKI:

  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej,
  • 1 łyżeczka dymu wędzarniczego w płynie, lub wędzonej papryki
  • pieprz,
  • sól,
  • 50 ml oleju lnianego,
  • papryka ostra,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej z pestek winogron do smażenia.

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Cebulę podsmażamy z czosnkiem na niewielkiej ilości oleju z pestek winogron.
  2. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu, wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na gładką masę.
Iwona Krystecka

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe