W sezonie na dynie koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z dynią. Proste i jakże pyszne! Ciasto z dyni - delikatne i puszyste - sprawi, że nawet najbardziej ponura jesień wyda ci się fantastyczną porą roku. Oto przepis na ciasto dyniowe, idealny deser na jesienną słotę.
Składniki:
2 szklanki miąższu dyni (jedna średnia dynia)
2 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
16 g cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczone
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
Przygotowanie krok po kroku:
Jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę. Do masy dodaj mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksuj na średnich obrotach przez jakieś 3 minuty.
Następnie dodaj starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie i namoczone wcześniej rodzynki. Całość mieszaj drewnianą łyżką.
Ciasto z dyni przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy o średnicy 23 cm. Piecz przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed upływem podanego czasu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Patyczek powinien być suchy. Podaj lekko posypane cukrem pudrem.
źródło: https://beszamel.se.pl
Komentarze