Zdrowa micha [Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem] /odcinek 81.

  • 21 października 2020, 09:00
  • Iwona Krystecka
Zdrowa micha [Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem] /odcinek 81.
Zupy krem z pieczonych warzyw to prawdziwy hit na jesienne sloty.

Są pożywne, rozgrzewające, a przy tym super aromatyczne i bogate w smaki jesieni. Warto wykorzystywać szczególnie sezonowe warzywa, który teraz jest dostatek jak dynia, papryka, kalafior, kalarepka. Dzisiaj właśnie krem z pieczonej papryki.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem

SKŁADNIKI:

Papryka czerwona: 2 duże
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 1 główka
Olej: 2 łyżki
Sól: szczypta
Bulion: 500 ml
Pomidor: 1 sztuka
Tymianek: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Pieprz: do smaku

Do podania:

Śmietanka roślinna: 4 łyżki
Słonecznik: garść
Zielona pietruszka: garść

SPOSÓB WYKONANIA:

 Włącz piekarnik na 180 stopni. Paprykę oczyść i pokrój na średniej wielkości kawałki, cebulę pokrój w kostkę, a z czosnku odkrój górę - nie będziemy obierać, tylko piec w całości.
Przełóż wcześniej przygotowane warzywa na blaszkę, skrop olejem, sypnij delikatnie solą i wymieszaj. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnik na około 25 minut.
Upieczone warzywa przełóż do kielicha blendera. Dodaj bulion, pomidora obranego ze skórki oraz przyprawy, zblenduj wszystko razem. Przelej zawartość kielicha do garnka i gotuj przez kilka minut.
Podawaj z kleksem śmietanki roślinnej, uprażonym słonecznikiem, posiekaną pietruszką lub/i z grzankami.

Iwona Krystecka

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe