Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 16:40

Zdrowa micha [Zupa krem z kalarepy] /odcinek 82.

Dziś kolejny rozgrzewający przepis na zupę krem.
Zdrowa micha [Zupa krem z kalarepy] /odcinek 82.

Tym razem z kalarepy. Ja uwielbiam chrupać kalarepkę, najczęściej po prostu pokrojoną na plasterki i posypaną solą. Lub pokrojoną w paski z humusem. 100 gramów kalarepy dostarcza zaledwie 27 kalorii , więc osoby przebywające na diecie powinny włączyć ją do swojego jadłospisu nie tylko ze względu na wiele składników odżywczych, ale także bardzo małą kaloryczność. Kalarepa zawiera pokaźną liczbę witamin, składników mineralnych, jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne wstępujące w kalarepie to przede wszystkim miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe. Niektóre z tych związków wykazują działanie przeciwutleniające. Jest też bogata w luteinę. Jej właściwości doceniono już w starożytnym Rzymie, gdzie była nazywana kapustą pompejańską.

Zupa krem z kalarepy

SKŁADNIKI na duży garnek:

3 małe kalarepki
2 białe części niedużych, młodych porów
1 – 2 litry delikatnego bulionu warzywnego
3 łyżeczki soku z cytryny
2 – 3 czubate łyżeczki dobrego chrzanu
sól i biały pieprz
szczypta cukru
olej

Składniki na olej koprowy:
pęczek koperku
⅓ szklanki oliwy
sól i czarny pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

   1. Pory pokroić w talarki. Na dnie dużego garnka z grubym dnem rogrzać kilka łyżek oleju, dodać pory i smażyć je 6 – 10 minut na niedużym ogniu, aż do momentu kiedy będą miękkie i przezroczyste.
    2.W międzyczasie kalarepki obrać, pokroić w plasterki. Dodać do miękkich porów zalać 1 litrem bulionu, wsypać szczyptę cukru i gotować do miękkości kalarepek, czyli około 10 – 15 minut. Kalarepki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Zupę zmiksować, dodać stopniowo resztę bulionu, chrzan, sok z cytryny i doprawić solą oraz białym pieprzem.
    3. Koperek posiekać na mniejsze kawałki, zalać oliwą, dodać sól i pieprz a następnie zblendować na gładką emulsję. Zupę jeść polaną kilkoma łyżkami oleju koprowego i ze świeżo mielonymi pieprzem.


Podziel się
Oceń

Komentarze
Ostatnie komentarze
A Autor komentarza: Adam kruczkowskiTreść komentarza: Brawo EmilkaData dodania komentarza: 01.09.2023, 11:58Źródło komentarza: Emilia Orzeł z ŁOK wystąpiła dla pacjentów szpitala psychiatrycznegoAutor komentarza: AnnaTreść komentarza: Koncert wspaniały , wysokiej klasy artyści . Niech żałuję kto nie przyszedł bo warto było .Data dodania komentarza: 18.09.2022, 19:18Źródło komentarza: Finałowy koncert X Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Organowej i Kameralnej w Łukowie /18 września 2022Autor komentarza: KatarzynaTreść komentarza: Pomyłka w nazwisku Jan Jurczykowski ?Data dodania komentarza: 04.06.2022, 20:18Źródło komentarza: "WESOŁE NUTKI" Łuków 2022- kategoria III [FOTO] [WIDEO]Autor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Hmmm, podobno jury ma zawsze rację, ale tym razem nieprzyznanie drugiego miejsca przy takiej liczbie świetnych młodych ludzi to zupełna pomyłka. Na szczęście jest nagranie... Zapis z regulaminu: Jury oceniać będzie wykonawców w kategoriach II, III, IV, przyjmując następujące kryteria oceny:  walory głosowe  dobór repertuaru do wieku i możliwości głosowych  muzykalność  interpretacja  emisja głosu  ogólny wyraz artystyczny No to zobaczcie wyróżnienia i trzecie miejsce.Data dodania komentarza: 04.06.2022, 17:31Źródło komentarza: "WESOŁE NUTKI" Łuków 2022- kategoria II [FOTO] [WIDEO]Autor komentarza: jkaTreść komentarza: fajna impreskaData dodania komentarza: 27.05.2022, 18:55Źródło komentarza: IV Ogólnopolski Przegląd Piosenki Dziecięcej i Młodzieżowej „Wesołe Nutki” Łuków 2022 [NAGRODA PUBLICZNOŚCI]Autor komentarza: KamilTreść komentarza: Niech ktoś zatrzyma to szaleństwo głosowania na Zuzannę i Nataszę, to uwłacza tym dzieciom i temu konkursowiData dodania komentarza: 24.05.2022, 20:32Źródło komentarza: IV Ogólnopolski Przegląd Piosenki Dziecięcej i Młodzieżowej „Wesołe Nutki” Łuków 2022 [NAGRODA PUBLICZNOŚCI]
Najwyżej oceniane artykuły