Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [sernik dyniowy] /odcinek 26.

  • 25 października 2020, 07:00
  • Agnieszka Knapik-Bilska
Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [sernik dyniowy] /odcinek 26.
W kolejnym odcinku... Niedzielne wypieki Ciacho, którego nie da się schrzanić... zapraszamy na sernik dyniowy.

W sezonie na dynie koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z dynią. Proste i jakże pyszne! SERNIK z dyni - delikatny i puszysty - sprawi, że nawet najbardziej ponura jesień wyda ci się fantastyczną porą roku. Oto przepis na sernik dyniowy, idealny deser na jesienną słotę. 

Tym razem polski tradycyjny i puszysty sernik, ale z dodatkiem dyniowego puree i świeżo otartej skórki z pomarańczy. Pyszny, wilgotny i o przyjemnym, lekko pomarańczowym kolorze i smaku :-). Jeszcze bardziej wyraźny kolor sernika uzyskacie używając dyni o mocno pomarańczowym miąższu (np. hokkaido, ja używałam gotowego puree z puszki). Pamiętajcie, że serniki nie lubią rzadkich twarożków z wiaderek i takich jak zawsze nie polecam; dyniowe puree również powinno być mocno odsączone, co będzie gwarancją dobrego wypieku. Jeśli lubicie serniki na kruchym spodzie polecam wykorzystanie do tego celu popularnych ‚petitek’. Wysoki, piękny i smaczny sernik :-).

Składniki:

1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego
200 g masła*
1 – do 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
250 g puree z dyni (dobrze odciśniętego, nie może być wodniste)**
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek.

W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtka i utrzeć do białości. Dodawać zmielony twaróg, w trzech turach, cały czas miksując. Dodać puree z dyni i zmiksować. Dodać śmietanę kremówkę, skrobię, mąkę i skórkę pomarańczową. Utrzeć do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić białka, do sztywności. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.

Masę serową przelać do formy o średnicy 24 cm (lub większej np. 26 cm; w 24 cm tortownicy masy serowej jest po same brzegi) i wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu (góra-dół) przez 75 – 90 minut lub do wypieczenia sernika. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Wyjąć i wystudzić przez noc w temperaturze pokojowej. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.

źródło:https://www.mojewypieki.com/

Agnieszka Knapik-Bilska

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe