W sezonie na dynie koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z dynią. Proste i jakże pyszne! SERNIK z dyni - delikatny i puszysty - sprawi, że nawet najbardziej ponura jesień wyda ci się fantastyczną porą roku. Oto przepis na sernik dyniowy, idealny deser na jesienną słotę.
Tym razem polski tradycyjny i puszysty sernik, ale z dodatkiem dyniowego puree i świeżo otartej skórki z pomarańczy. Pyszny, wilgotny i o przyjemnym, lekko pomarańczowym kolorze i smaku :-). Jeszcze bardziej wyraźny kolor sernika uzyskacie używając dyni o mocno pomarańczowym miąższu (np. hokkaido, ja używałam gotowego puree z puszki). Pamiętajcie, że serniki nie lubią rzadkich twarożków z wiaderek i takich jak zawsze nie polecam; dyniowe puree również powinno być mocno odsączone, co będzie gwarancją dobrego wypieku. Jeśli lubicie serniki na kruchym spodzie polecam wykorzystanie do tego celu popularnych ‚petitek’. Wysoki, piękny i smaczny sernik :-).
Składniki:
1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego
200 g masła*
1 – do 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
250 g puree z dyni (dobrze odciśniętego, nie może być wodniste)**
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek.
W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtka i utrzeć do białości. Dodawać zmielony twaróg, w trzech turach, cały czas miksując. Dodać puree z dyni i zmiksować. Dodać śmietanę kremówkę, skrobię, mąkę i skórkę pomarańczową. Utrzeć do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić białka, do sztywności. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.
Masę serową przelać do formy o średnicy 24 cm (lub większej np. 26 cm; w 24 cm tortownicy masy serowej jest po same brzegi) i wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu (góra-dół) przez 75 – 90 minut lub do wypieczenia sernika. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wyjąć i wystudzić przez noc w temperaturze pokojowej. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.
źródło:https://www.mojewypieki.com/
Komentarze