Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [Tort bezowy z malinami] /odcinek 27.

  • 1 listopada 2020, 07:00
  • Agnieszka Knapik-Bilska
Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [Tort bezowy z malinami] /odcinek 27.
W kolejnym odcinku... Niedzielne wypieki - Ciacho, którego nie da się schrzanić... zapraszamy na Tort bezowy z malinami...

Składniki na 3 blaty bezowe:

6 dużych białek (1 białko około 40 g)
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
 
Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim 20 cm okręgi (u mnie 2 okręgi zmieściły się na 1 blachę więc potrzebowałam 2 blachy).

W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne – stopniowo), cały czas ubijając. Dodać barwnik i ubić. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i ocet/sok z cytryny i ubić.

Masę bezową rozdzielić równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównać.

Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC (lub w 120ºC przez 1 godzinę i ok. 10 minut, jeśli piekarnik szybko piecze bezę i ją mocno zarumienia). Blaty bezowe wyrosną, popękają. Wystudzić w stygnącym, zamkniętym piekarniku. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz i delikatne, miękkie  i piankowe w środku.

/Uwaga: jeśli nie ma możliwości pieczenia wszystkich 3 blaszek razem, należy upiec osobno 3 bezy, masę bezową przygotowując bezpośrednio przed pieczeniem każdej z nich/.

Ponadto:

450 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
ziarenka z 1 laski wanilii
300 g świeżych malin
cukier puder, do oprószenia
Śmietanę kremówkę ubić z wanilią na sztywno.

Wykonanie

Blaty bezowe przekładać bitą śmietaną i świeżymi malinami, zostawiając 1 porcję kremu i malin na wierzch. Oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).

źródło:https://www.mojewypieki.com/

Agnieszka Knapik-Bilska

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe