Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [Milki Way] /odcinek 28.

  • 8 listopada 2020, 07:00
  • Anna Karolkiewicz
Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [Milki Way] /odcinek 28.
W kolejnym odcinku... Niedzielne wypieki - Ciacho, którego nie da się schrzanić... zapraszamy na  ciasto Milki Way

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

5 jaj,
3/4 szklanki cukru,
3 łyżki mąki,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2,5 łyżki ciemnego kakao

Masa mleczna:

2 szklanki mleka w proszku (pełnego)
250 g miękkiego masła,
1/2 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 opakowania cukru wanilinowego

 

Polewa czekoladowa:

150 g mlecznej czekolady,
6 łyżek mleka


Sposób przygotowania przepisu:
 

1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki i kakao przesiać z proszkiem do pieczenia. Wszystko dodać do piany. Piec na papierze do pieczenia ok. 25-30 min. w 175°C.
2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą, białą masę. Dodać wystudzone mleko i mleko w proszku. Wszystko dokładnie zmiksować.
3. Biszkopt przekroić na dwa blaty, przełożyć je masą mleczną.
4. W rondelku na małym ogniu rozpuścić czekoladę z mlekiem. Gotową polewą udekorować ciasto. Przechowywać w lodówce (najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej).

źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/

Anna Karolkiewicz

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe