Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [Sernik krakowski] /odcinek 30.

  • 22 listopada 2020, 07:00
  • Agnieszka Knapik-Bilska
Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [Sernik krakowski] /odcinek 30.
W kolejnym odcinku... Niedzielne wypieki - Ciacho, którego nie da się schrzanić... zapraszamy na Sernik krakowski

Pyszny kremowy ser , naładowany słodkimi bakaliami , spód i wierzchnia krateczka wykonana z kruchego ciasta , całość oblana gęstym lukrem . Polska klasyka . Zapraszam na Sernik krakowski :)


CIASTO KRUCHE

350 g mąki pszennej

odrobina soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier wanilinowy

1/2 szklanki cukru

170 g masła

1 jajko

2 żółtka

MASA SEROWA

1 kg zmielonego tłustego twarogu

250 g masła*

1 i 1/2 szklanki cukru pudru

8 żółtek i 5 ubitych białek

starta skórka z pomarańczy

50 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)

bakalie (1/3 szklanki rodzynek i 4 łyżki SMAŻONEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ)

LUKIER CYTRYNOWY

sok z 1/2 cytryny

ok. 2/3 - 1 szklanki cukru pudru

CIASTO KRUCHE

Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki na desce lub miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Wówczas dodać jajko i żółtka i połączyć składniki w gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

MASA SEROWA

Połowę żółtek ubić z połową cukru pudru. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku i po trochu cukru pudru. Ser przepuścić 3 razy przez maszynkę razem z masłem lub dokładnie razem zmiksować ser i masło.
Ser z masłem dodawać porcjami do żółtek dokładnie miksując. Dodać skórkę startą z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować. Następnie wymieszać z bakaliami a na koniec (delikatnie mieszając) połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek.

PIECZENIE

Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć je na spód, podziurkować go widelcem. Z reszty ciasta uformować wałeczki obtaczając je w mące. Na spód wyłożyć masę serową, na wierzchu, na ukos położyć wałeczki tworząc kratkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 50 - 55 minut na złoty kolor.

LUKIER CYTRYNOWY

Podgrzać sok z cytryny aż będzie gorący, następnie mieszać go ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem. Ostudzić i polać po wystudzonym serniku.

WSKAZÓWKI

* jeśli dajemy gotowy już zmielony ser wysokiej jakości (i na opakowaniu jest informacja, że nie wymaga dodawania masła), wówczas dodajemy do sera tylko 100 g masła

Zamiast lukru można posypać sernik cukrem pudrem.

źródło:https://www.kwestiasmaku.com/

Agnieszka Knapik-Bilska

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe