Pyszny kremowy ser , naładowany słodkimi bakaliami , spód i wierzchnia krateczka wykonana z kruchego ciasta , całość oblana gęstym lukrem . Polska klasyka . Zapraszam na Sernik krakowski :)
CIASTO KRUCHE
350 g mąki pszennej
odrobina soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1/2 szklanki cukru
170 g masła
1 jajko
2 żółtka
MASA SEROWA
1 kg zmielonego tłustego twarogu
250 g masła*
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
8 żółtek i 5 ubitych białek
starta skórka z pomarańczy
50 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
bakalie (1/3 szklanki rodzynek i 4 łyżki SMAŻONEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ)
LUKIER CYTRYNOWY
sok z 1/2 cytryny
ok. 2/3 - 1 szklanki cukru pudru
CIASTO KRUCHE
Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki na desce lub miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Wówczas dodać jajko i żółtka i połączyć składniki w gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
MASA SEROWA
Połowę żółtek ubić z połową cukru pudru. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku i po trochu cukru pudru. Ser przepuścić 3 razy przez maszynkę razem z masłem lub dokładnie razem zmiksować ser i masło.
Ser z masłem dodawać porcjami do żółtek dokładnie miksując. Dodać skórkę startą z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować. Następnie wymieszać z bakaliami a na koniec (delikatnie mieszając) połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek.
PIECZENIE
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć je na spód, podziurkować go widelcem. Z reszty ciasta uformować wałeczki obtaczając je w mące. Na spód wyłożyć masę serową, na wierzchu, na ukos położyć wałeczki tworząc kratkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 50 - 55 minut na złoty kolor.
LUKIER CYTRYNOWY
Podgrzać sok z cytryny aż będzie gorący, następnie mieszać go ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem. Ostudzić i polać po wystudzonym serniku.
WSKAZÓWKI
* jeśli dajemy gotowy już zmielony ser wysokiej jakości (i na opakowaniu jest informacja, że nie wymaga dodawania masła), wówczas dodajemy do sera tylko 100 g masła
Zamiast lukru można posypać sernik cukrem pudrem.
źródło:https://www.kwestiasmaku.com/
Komentarze