Składniki na ciasto
2/3 szklanki mąki
1 szklanka startej marchwi
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
po szczypcie soli, mielonych goździków i gałki muszkatołowej
Składniki na krem
300 g kremowego twarożku
90 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii
Składniki dodatkowe
Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu wymieszaj przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia, drobno posiekane orzechy, sól, sodę i przyprawy. W drugim roztrzep jajka z olejem.
2. Przełóż składniki do jednego naczynia, dodaj startą marchew i wymieszaj.
3. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wstaw formę na około 45 minut. Po upieczeniu odstaw je na 10 minut, a potem wyjmij i ostudź.
4. Przygotuj krem: masło, cukier i wanilię umieść w misie miksera. Utrzyj do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas ucierając, dodaj w dwóch turach serek. Ponownie zmiksuj.
5. Ciasto przekrój na dwa lub trzy blaty. Posmaruj je obficie kremem, a jego resztę wyłóż na wierzch. Na koniec udekoruj ciasto według uznania.
źródło:https://www.styl.pl/kuchnia
Komentarze