Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [CHAŁWA] /odcinek 35.

  • 27 grudnia 2020, 07:00
  • Agnieszka Knapik-Bilska
Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [CHAŁWA] /odcinek 35.
W kolejnym odcinku... Niedzielne wypieki - Ciacho, którego nie da się schrzanić... zapraszamy na  domową CHAŁWĘ

Chałwa waniliowa

Składniki:

400g sezamu łuskanego (białego)

4 łyżki płynnego miodu (najlepiej o jasnej barwnie np.: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)

2 laski wanilii

4 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. (Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna).

Ziarna i cukier waniliowy zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. (Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna).

2

Laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.

Ziarenka wanilii i miód dodać do pasty sezamowej i wymieszać. (Dodałam 4 łyżki miodu. Ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy jaką chcecie uzyskać. Jedni lubią bardziej kruchą, inni zwartą, mniej lub bardziej słodką).

3

Gotową masę przełożyć do foremek silikonowych. Można też masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub ułożyć masę na papierze do pieczenia, uformować ją dowolnie i zawinąć w papier.

Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.

Smacznego.

ŹRÓDŁO: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/desery/786-chalwa

Agnieszka Knapik-Bilska

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe