Chałwa waniliowa
Składniki:
400g sezamu łuskanego (białego)
4 łyżki płynnego miodu (najlepiej o jasnej barwnie np.: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
2 laski wanilii
4 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. (Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna).
Ziarna i cukier waniliowy zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. (Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna).
2
Laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Ziarenka wanilii i miód dodać do pasty sezamowej i wymieszać. (Dodałam 4 łyżki miodu. Ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy jaką chcecie uzyskać. Jedni lubią bardziej kruchą, inni zwartą, mniej lub bardziej słodką).
3
Gotową masę przełożyć do foremek silikonowych. Można też masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub ułożyć masę na papierze do pieczenia, uformować ją dowolnie i zawinąć w papier.
Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.
Smacznego.
ŹRÓDŁO: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/desery/786-chalwa
Komentarze