Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [Kopiec kreta] /odcinek 38.

  • 17 stycznia 2021, 07:00
  • Agnieszka Knapik-Bilska
Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [Kopiec kreta]…
W kolejnym odcinku... Niedzielne wypieki - Ciacho, którego nie da się schrzanić... zapraszamy na "Kopiec kreta"

Przepis na kopiec kreta składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

2 jajka

4 duże łyżki kakao

1 szklana mleka

1 szklanka oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczanej

składniki na masę:

5 bananów

500 ml śmietany 30%

4 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy

kilka kropel soku z cytryny

Jak zrobić kopiec kreta Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy po trochu wymieszaną mąkę, olej i mleko. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 St. C przez ok. 40 minut (ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto upiekło się). Ostudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, ścinamy jego wierzch - ok. 2 cm i wydrążamy środek, tak aby spód miał ok. 2-3 cm grubości. Ściętą górę ciasta kruszymy rękoma, odkładamy na bok.

Przygotowujemy masę Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Banany obieramy ze skórki, kroimy w krążki i skrapiamy sokiem z cytryny. Banany układamy na spodzie ciasta, nakładamy ubitą masę śmietanową w kształt kopca. Wierzch posypujemy pokruszonym uprzednio biszkoptem. Ciasto chłodzimy minimum 2 godziny.

Smacznego!

źródło: https://zpierwszegotloczenia.pl/

Agnieszka Knapik-Bilska

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe