Papryka zawiera nawet 5 razy więcej witaminy C niż cytryna, ponadto zawarty w niej likopen wychwytuje wolne rodniki i zapobiega procesom starzenia. W połączeniu z marchewką są potężną dawką beta karotenu, który nie tylko odpowiada za piękny kolor skóry ale przede wszystkim poprawia wzrok, kondycję skóry oraz funkcjonowanie serca. Beta karoten to silny przeciwutleniacz o udowodnionej skuteczności w profilaktyce chorób nowotworowych. Bogactwo witaminy C zawarte w tym przepisie zainteresuje na pewno osoby, które mają problemy ze stawami, gdyż to właśnie ta witamina jest niezbędna do syntezy kolagenu. Zawarta w marchwi prowitamina A wykazuje silne właściwości anty nowotworowe, a zawarte w niej pektyny zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu wykazują działanie antymiażdżycowe. Kolendra natomiast w dużym stopniu zwiększa produkcję witaminy D, uspokaja, zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę K odpowiedzialną za prawidłowe krzepnięcie krwi. Dostarcza składników mineralnych: żelaza, magnezu, cynku, potasu i wapnia, a więc szeregu pierwiastków wspierających liczne funkcje organizmu. Jeśli nie macie pod ręką kolendry, spokojnie możecie zastąpić ją natką pietruszki. Wcale nie będzie mniej zdrowo, bo natka jest boska.
PAPRYKOWE NALEŚNIKI Z MARCHEWKĄ I KOLENDRĄ
SKŁADNIKI NALEŚNIKI:
1 szklanka mąki orkiszowej ( może być pszenna zwykła, najzwyklejsza),
1 szklanka mleka roślinnego,
1 czerwona słodka papryka,
szczypta soli
łyżeczka cukru trzcinowego, ksylitolu lub innego słodziwa,
1 łyżeczka oleju z pestek winogron + odrobina do smażenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
2. Smażymy na patelni wysmarowanej olejem.
SKŁADNIKI FARSZ:
5 szt. marchwi,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów,
pieprz,
sól,
szczypta cynamonu,
szczypta imbiru,
2 łyżki soku z cytryny,
olej z pestek winogron,
1/2 pęczka kolendry.(ewentualnie natki pietruszki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy wraz z czosnkiem na oleju.
2. Marchew ścieramy na jarzynówce i smażymy wraz z cebulą i pomidorami, do momentu gdy zmięknie.
3. Marchew doprawiamy, dodajemy kolendrę, sok z cytryny i smażymy przez około 5 minut.
4. Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy w rulon, składamy w kopertę, trójkąt lub inny ulubiony kształt. Naleśniki można jeść bez kolejnej obróbki, ale można je również podsmażyć lub zapiec.
![Zdrowa micha [PAPRYKOWE NALEŚNIKI Z MARCHEWKĄ I KOLENDRĄ] /odcinek 40. Zdrowa micha [PAPRYKOWE NALEŚNIKI Z MARCHEWKĄ I KOLENDRĄ] /odcinek 40.](https://static2.lok.lukow.pl/data/articles/xl-zdrowa-micha-paprykowe-nalesniki-z-marchewka-i-kolendra-odcinek-40-1661768849.jpg)












![Młodzi podołali Wodeckiemu. Rewelacyjny koncert Fabryki Piosenki [FOTO] Młodzi podołali Wodeckiemu. Rewelacyjny koncert Fabryki Piosenki [FOTO]](https://static2.lok.lukow.pl/data/articles/sm-16x9-mlodzi-podolali-wodeckiemu-rewelacyjny-koncert-fabryki-piosenki-foto-1764437633.jpg)

![Spektakl teatralny „Grajka Mikołajka” dla grup zorganizowanych za nami [FOTO] Spektakl teatralny „Grajka Mikołajka” dla grup zorganizowanych za nami [FOTO]](https://static2.lok.lukow.pl/data/articles/sm-16x9-spektakl-teatralny-grajka-mikolajka-dla-grup-zorganizowanych-za-nami-foto-1764853245.jpg)

![Konkurs plastyczny na bombkę bożonarodzeniową [LISTA LAUREATÓW] Konkurs plastyczny na bombkę bożonarodzeniową [LISTA LAUREATÓW]](https://static2.lok.lukow.pl/data/articles/sm-16x9-konkurs-plastyczny-na-bombke-bozonarodzeniowa-lista-laureatow-1764844246.png)
Komentarze