Kapusta pak choi, zwana inaczej kapustą chińską jest popularną w Azji odmianą kapusty. Od tysięcy lat uprawiana i doceniana przez Chińczyków staje się coraz popularniejsza w kuchniach całego świata. Nie należy jej mylić z kapustą pekińską, znacznie większą i jaśniejszą w kolorze, choć oba gatunki łączy pewne pokrewieństwo. Kapusta pak choi to bardzo bogate źródło substancji odżywczych spowalniających procesy starzenia się organizmu - przede wszystkim witamin C i A, ale także całej gamy fitoskładników: flawonoidów i kwasów fenolowych. Każde z nich spełniają nieco inne funkcje, a zgromadzone razem tworzą mocną tarczę chroniącą organizm przed wolnymi rodnikami. Ponadto godny podziwu jest poziom witaminy K, która odgrywa zasadniczą rolę przy formowaniu tkanki kostnej – wraz z magnezem, wapniem i żelazem również obecnymi w chińskich pędach jest to kombinacja wysoce wskazana zwłaszcza dla kobiet zagrożonych osteoporozą. Na uwagę zasługuje także niska kaloryczność – sprzyjająca odchudzającym – oraz obecność potasu, który wraz ze wspomnianym już wapniem, witaminą B6 i kwasem foliowym chronią serce przed chorobami wynikającym z uszkodzenia naczyń krwionośnych.
Odżywcza sałatka z kapustą pak choi
SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 główki kapusty pak choi
½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
2–3 pomidory
1 mała cukinia
1 średnia marchewka
½ szklanki podprażonych orzechów nerkowca
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 mały kawałek świeżego imbiru
2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól i pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Kapustę pak choi przekrój wzdłuż na połowę i ugotuj na parze za pomocą sitka na garnek. Wystarczy kilka chwil, by kapustka była al dente.
2. Pomidory pokrój w ósemki, a cukinię i marchewkę zetrzyj obieraczką julienne na cienkie paski bądź pokrój w kostkę – zależnie od pożądanej tekstury. Warzywa skrop sokiem z cytryny i odłóż na chwilę.
3. Ciecierzycę podpraż na suchej patelni i dodaj do niej paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku.
4. Na talerzu bądź pojemniku do przechowywania żywności ułóż pokrojone warzywa – kolejno kapustkę pak choi oraz ciecierzycę i orzechy nerkowca.
5. W szklance bądź słoiku wymieszaj składniki na dressing: sos sojowy, oliwę, starty czosnek i imbir oraz świeżą miętę, a gdy wszystkie dobrze się połączą, polej dressingiem sałatkę.
Smacznego!
![Zdrowa micha [Odżywcza sałatka z kapustą pak choi] /odcinek 69. Zdrowa micha [Odżywcza sałatka z kapustą pak choi] /odcinek 69.](https://static2.lok.lukow.pl/data/articles/xl-zdrowa-micha-odzywcza-salatka-z-kapusta-pak-choi-odcinek-69-1661770355.jpg)












![Młodzi podołali Wodeckiemu. Rewelacyjny koncert Fabryki Piosenki [FOTO] Młodzi podołali Wodeckiemu. Rewelacyjny koncert Fabryki Piosenki [FOTO]](https://static2.lok.lukow.pl/data/articles/sm-16x9-mlodzi-podolali-wodeckiemu-rewelacyjny-koncert-fabryki-piosenki-foto-1764437633.jpg)

![Spektakl teatralny „Grajka Mikołajka” dla grup zorganizowanych za nami [FOTO] Spektakl teatralny „Grajka Mikołajka” dla grup zorganizowanych za nami [FOTO]](https://static2.lok.lukow.pl/data/articles/sm-16x9-spektakl-teatralny-grajka-mikolajka-dla-grup-zorganizowanych-za-nami-foto-1764853245.jpg)

![Konkurs plastyczny na bombkę bożonarodzeniową [LISTA LAUREATÓW] Konkurs plastyczny na bombkę bożonarodzeniową [LISTA LAUREATÓW]](https://static2.lok.lukow.pl/data/articles/sm-16x9-konkurs-plastyczny-na-bombke-bozonarodzeniowa-lista-laureatow-1764844246.png)
Komentarze