Zdrowa micha [Kotleciki z ciecierzycy] /odcinek 80.

  • 16 października 2020, 07:00
  • Iwona Krystecka
Zdrowa micha [Kotleciki z ciecierzycy] /odcinek 80.
Dzisiaj pomysł na danie które można zarówno zjeść na obiad, jak i zabrać w lunch boxie do pracy.

Kotleciki z ciecierzycy sprawdzą się doskonale nie tylko z ziemniakami, czy solo, ale też jako „wkładka” do burgera. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, to jesteś w stanie zrobić je dosłownie w 10 minut, a to już idealna sprawa dla zabieganych. Wybierz pełnoziarnistą bułkę, dodaj warzyw i jakiegoś sosu i będziesz mieć wysokobiałkowe drugie śniadanie. To o wiele lepszy wybór niż batonik, lub białą buła z szynką. Ja na przykład robię zwykle więcej takich kotletów, a potem mrożę po dwa/trzy żeby zawsze mieć w zamrażarce taki alternatywny szybki obiad.

SKŁADNIKI na około 10 małych kotlecików:

2 szklanki namoczonej i ugotowanej ciecierzycy, zmiażdżonej widelcem (może być taka z puszki)
1 czubata łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru (chyba że lubisz więcej)
1 łyżka sezamu + 1 łyżeczka do panierki (może być uprażony)
1 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wrzącej wody
2 cebule dymki, posiekane
½ łyżeczki ziaren kolendry zmielonych lub zmiażdżonych w moździerzu)
1 czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę
1 ząbek czosnku, starty na drobnych oczkach
olej do smażenia
panierka (bułka tarta lub zmielone płatki gryczane i jaglane jeśli bez glutenu)
Puree: ugotowane ziemniaki, spora ilość soku z cytryny, dużo pieprzu

  SPOSÓB WYKONANIA:

Czerwoną cebulkę podsmaż lekko na rozgrzanej patelni aż będzie się szklić, dodaj czosnek i kolendrę, potrzymaj chwilę na palniku i odstaw.
W większej misce wymieszaj zgniecioną cieciorkę, dymkę, sezam i imbir. Dodaj część „jajka” z siemienia oraz zawartość patelni. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób rękami.
Z masy delikatnie formuj wilgotnymi rękami małe kotleciki, które następnie spłaszczaj obtaczając w panierce. Smaż na oleju aż się zezłocą. Uwaga: jeśli masa będzie zbyt wilgotna i rzadka, dodaj do niej łyżkę suchego i zmielonego siemienia lnianego lub po prostu bułki tartej i poczekaj aż zgęstnieje. Ważne jest aby masę wyrobić rękami a nie mieszać łyżką.
Puree: ugotowane ziemniak zgnieć praską, dodaj sok z cytryny i sporo pieprzu do smaku, wymieszaj.


Energia na całość przepisu: 692 kcal
Białko: 35,9 g
Tłuszcz: 32,7 g
Węglowodany: 118,4 g

Iwona Krystecka

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Łukowski Ośrodek Kultury z siedzibą w Łukowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe